gogosi de cartofi cu sunca

Ingrediente

 v 500 g faina ;
v 300 g cartofi fierti ;
v 100 g unt, margarina sau ulei ;

v 100 ml smantana sau lapte ;
v 4 galbenusuri sau 2 oua intregi ;
v 30 g drojdie ;
v 250 g sunca ;
v un ou ;
v 25 ml smantana ;

Mod de preparare
1.   Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, intr-un castron, pana devine lichida.

2.   Cartofii fierti se paseaza cat sunt fierbinti ,altfel devin cleiosi.
3.   Se adauga peste drojdie cartofii pasati si raciti, galbenusurile sau ouale intregi, smantana sau laptele, untul (margarina) topit, dar nu fierbinte sau uleiul si o lingurita rasa de sare.

4.   Aluatul se amesteca bine cu lingura, apoi se framanta cu mana, 6-7 minute, pana se desprinde de pe mana si de pe vas si se lasa la cald, sa creasca 15 minute, pana isi mareste inca o data volumul.

5.   Pe o foaie de nailon, presarata bine cu faina, se intinde aluatul in foaie de 5-6 cm grosime care se va taia in rondele cu un pahar de vin cu marginea subtire, trecut mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul de el. Rondelele se asaza unele langa altele pe masa. Aluatul ramas intre rondele se intinde la fel si se taie in rondele, pana cand se termina.

6.   Sunca, trecuta prin masina, se amesteca cu oul si smantana. Se pune cate o mica gramajoara (1/2 lingurita) de sunca pe jumatate din numarul rondelelor. Cu o pensula se umezeste putin cu apa in jurul tocaturii si apoi se apasa celelalte rondele deasupra, presandu-se putin aluatul cu degetele, ca sa se lipeasca. Se lasa sa creasca 30 minute, mai aproape de sursa de caldura.

7.   Se coc in grasime multa, la foc mijlociu, ca sa se patrunda bine si in interior, cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc. Nu se intorc, pana cand nu sunt bine rumenite. Daca se intorc de multe ori, se vor imbiba cu grasime.

8.   Pe masura ce se coc, se scot si se inlocuiesc treptat cu altele. Gogosile se intorc si se scot dupa ce se scurg bine de grasime.

9.   Se servesc calde sau reci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu