hipoglicemia - boala secolului

In metabolizarea glucidelor, insulina (hormonul secretat de pancreas), joaca un rol determinant. Functia de baza a insulinei este, de fapt, aceea de a functiona asupra glucozei din sange, astfel incat s-o faca sa penetreze in celule, asigurand, in acest mod, formarea glicogenului din muschi si din ficat si, uneori, depuneri de grasimi de rezerva. Insulina goneste deci glucoza (zaharul) din sange, ceea ce are ca efect scaderea procentului de zahar continut de acesta (glicemie).


Daca pancreasul produce o cantitate de insulina prea mare si pe care o elibereaza prea des, deci daca aceasta este, de fapt, disproportionata in raport cu glucoza pe care o are de metabolizat, procentul de zahar din sange va scadea la un nivel anormal de mic. In acest caz, ne aflam in stare de hipoglicemie. Prin urmare, hipoglicemia nu este datorata intotdeauna unei carente de zahar in alimentatie, ci unei prea mari secretii de insulina (hiperinsulinism), urmare a unui abuz anterior de zahar.

Daca, de exemplu, va simtiti dintr-o data obositi, pe la ora 11 dimineata, aceasta arata, in majoritatea cazurilor, ca procentul de zahar din sangele dumneavoastra este mai mic decat normal. Va aflati in stare de hipoglicemie. Daca ingerati o glucida rea, sub forma unui fursec sau a unor dulciuri oarecare, aceasta va fi transformata foarte repede in glucoza. Prezenta glucozei in sange va face sa creasca procentul de zahar si veti simti, efectiv, o anumita ameliorare. Dar glucoza din sange va declansa automat o secretie de insulina, care o va face sa dispara, restituindu-ne hipoglicemia cu un procent de zahar si mai scazut decat la inceput. Acesta este, de fapt, fenomenul care va declansa cursul vicios ce duce la abuzuri.

Un mare numar de oameni de stiinta explica, de altfel,alcoolismul ca fiind consecinta unei hipoglicemii cronice. De indata ce alcoolicului ii scade procentul de zahar din sange, acesta se simte rau si este incercat de dorinta de a bea. Alcoolul este foarte repede transformat in glucoza, procentul de zahar din sange se mareste, iar bautorul simte o mare usurare. Din nefericire, senzatia de bine va disparea foarte rapid, caci insulina va face sa scada si mai mult procentul de zahar din sange. La cateva minute dupa ce si-a terminat primul pahar, alcoolicul resimte o nevoie si mai mare de a bea altul, pentru a face sa dispara ( din nefericire, pentru un timp prea scurt ) efectele insuportabile ale hipoglicemiei. Astfel, intelegem mai bine fenomenul de ,,lipsa”.
Adolescentii, mari consumatori ai bauturilor foarte dulci, au o curba glicemica a carei configuratie seamana cu dintii de ferastrau.

Simptomele de hipoglicemie sunt urmatoarele :
Ø oboseala brusca,
Ø iritabilitate,
Ø nervozitate,
Ø agresivitate,
Ø nerabdare,
Ø neliniste,
Ø cascat, lipsa de concentrare,
Ø dureri de cap,
Ø transpiratie excesiva,
Ø palme umede,
Ø randament scolar scazut,
Ø tulburari digestive,
Ø greturi,
Ø dificultati in exprimare.

A fi in stare de hipoglicemie nu inseamna ca ai toate aceste simptome si nu inseamna nici ca aceste simptome apar in mod permanent. Unele sunt trecatoare si pot disparea dupa ce mananci ceva. Printre aceste simptome este unul, totusi, mai frecvent decat celelalte, oboseala.

O caracteristica a epocii noastre este, intr-adevar, generalizarea oboselii. Cu cat dorm, se distreaza si au mai mult timp liber, cu atat oamenii sunt mai obositi. Dimineata, cand se scoala, sunt deja ,,istoviti”, la sfarsitul diminetii, nu mai pot sa reziste. In primele ore ale dupa-amiezii dorm cu capul pe birou. Este oboseala brusca de dupa masa de pranz. La sfarsitul zilei de lucru, isi epuizeaza ultimele resurse pentru a se intoarce acasa. Seara nu fac nimic iar noaptea isi cauta somnul. Cand l-au gasit, a venit timpul sa se scoale si un nou ciclu reincepe. Atunci, invinovatesc stresul vietii moderne, zgomotul, transportul, poluarea, lipsa de magneziu, iar pentru a lupta impotriva acestui fenomen, nu stiu ce sa faca altceva decat sa bea cafea tare, sa ia vitamine si saruri minerale. In majoritatea cazurilor, oboseala este o problema de glicemie si de dezechilibru alimentar. Procentul de zahar din sange este in mod cronic, anormal de scazut.
In aceasta situatie este consecinta directa a unei alimentatii excesiv de bogata in glucide grele. Prea mult zahar, prea multe bauturi dulci, prea multa paine alba, prea multi cartofi, paste, orez alb si biscuiti care genereaza o secretie excesiva de insulina.

Mult timp a existat convingerea ca numai persoanele care au tendinta de a se ingrasa cu usurinta pot fi hipoglicemice. Dar studiile au aratat ca si foarte multi oameni slabi sunt afectati de hipoglicemie, din cauza consumului excesiv de zahar si de glucide rele. Diferenta dintre cele doua categorii se afla la nivelul metabolismului : primii se ingrasa, pe cand cei din urma nu. Totusi, in ceea ce priveste procentul de zahar din sange, fenomenul si consecintele sale sunt aceleasi.

Studiile pun in evidenta si faptul ca femeile sunt deosebit de sensibile la variatiile glicemice.
Se crede ca aceasta ar fi o explicatie pentru frecventele lor schimbari de dispozitie. In orice caz, s-a dovedit ca depresiile post-natale sunt o consecinta directa a starii hipoglicemice legate de nastere.

Suprimand consumul de zahar si limitandu-l pe cel de glucide rele, deci suprimand orice secretie excesiva de insulina, procentul de zahar din sange se fixeaza la nivelul sau ideal. Organismul isi regaseste treptat instinctual de a fabrica el insusi zaharul de care are nevoie, din grasimile de rezerva. Numai cu aceasta singura conditie procentul optim este asigurat.

Pentru a fi in forma, trebuie sa mancati fructe, legume, cereale neprelucrate, paine integrala si sa consumati uleiuri vegetale in cantitate mica. Astfel, veti avea asigurata ratia corecta de micronutrimente, ceea ce va garanteaza o functionare optima a organismului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu