placinta cu mere si branza de vaci

Ingrediente

Aluatul
v 500 g faina ;
v 200 g unt sau margarina ;
v 250 ml lapte ;

v un ou ;
v 50 g zahar ;
v 30 g drojdie ;
v o lingurita rasa sare ;
v coaja de lamaie sau o lingurita cu varf gem din coji de portocale ;

Umplutura
v ½ kg branza de vaci ;
v 500 g mere ;
v 100 g unt ;
v 50 g gris ;
v 30 g faina ;
v 4 oua ;
v 150 g zahar tos ;
v coaja de lamaie ;
v scortisoara ;
  
Mod de preparare

Ø  Intr-un vas, se amesteca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga laptele caldut, untul sau margarina topita, dar rece, galbenusul, sarea, aromele si la urma faina. Se amesteca bine cu lingura, apoi se framanta cu mana 6-7 minute. Aluatul se lasa sa creasca, pana cand se pregateste umplutura.

Ø  Branza se marunteste bine cu dosul furculitei, apoi se amesteca cu untul moale, galbenusurile, coaja de lamaie si scoartisoara, merele curatate si rase prin razatoarea cu gauri mari, grisul si faina.

Ø  Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul, se bat in continuare, pana cand se intaresc si, apoi, se amesteca cu branza prin rasturnare, cu telul.

Ø  Jumatate din aluat se intinde in foaie si se aseaza in tava unsa cu margarina. Dupa aceea se presara cu o lingura de gris si se rastoarna umplutura care apoi se intinde uniform. Deasupra se aseaza cealalta jumatate de aluat, intinsa in foaie, care se unge cu albusul ramas, batut putin cu furculita. Apoi, cu dosul furculitei, se traseaza linii, pe diagonala, incepand din colturile opuse.

Ø  Tava se introduce in cuptorul bine incalzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasa 40-50 minute. Nu se deschide cuptorul 20 de minute. Dupa aceea, focul se poate reduce putin, daca cuptorul rumeneste prea tare.

Ø Placinta se lasa in tava, se pudreaza cu zahar cu vanilie si se serveste taiata in bucati, calda sau rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu