Magneziul, un mineral necesar pentru un organism sanatos

In urma unor studii realizate pe o perioada de 30 de ani, oamenii de stiinta au concluzionat ca
magneziul previne infarctul cerebral.

De ce este necesar organismului ?

Studiile efectuate de specialisti scot in evidenta efectele benefice ale magneziului, o masa zilnica bogata in magneziu protejandu-ne impotriva bolilor cardiace. Conform specialistilor americani, tulburarile cardiovasculare, mai ales hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si cardiace sunt mai frecvente la nivelul populatiilor care consuma putin magneziu.
Identificat ca element in anul 1755 de englezul Joseph Black, magneziul este un mineral ce actioneaza ca factor de crestere. Cu un aport vital in numeroase functii metabolice, este prezent cu preponderenta in tesutul osos, dar se gaseste si in muschi, inima, ficat si rinichi. Regleaza echilibrul calcic, ajuta la buna functionare a muschilor cardiaci, este un bun tonic general, regenerator, antidepresiv si tranchilizant, drenor hepatic, antiseptic intern si extern. Este indispensabil functionarii eficiente a sistemului nervos, asupra caruia are un efect calmant. Verdeturile (spanac, broccoli, patrunjel) reprezinta, in general, cele mai bune furnizoare de magneziu. Desi este prezent in multe alimente, la prelucrare se distruge foarte usor. Nutritionistii spun ca necesarul zilnic de magneziu nu poate fi asimilat dintr-un singur fel de mancare, fiind nevoie de o dieta variata, incluzand cinci feluri de fructe si legume si multe cereale.
Carenta se manifesta prin dureri de cap, tremuraturi, ameteli, insomnie, crampe musculare, furnicaturi si amorteli ale extremitatilor, oboseala a ochilor, palpitatii sau diminuarea capacitatii de aparare antiinfectioasa a organismului. Corpul uman contine in medie 25 grame de magneziu, iar nevoile zilnice ale acestui mineral sunt apreciate la 300 mg. In perioadele de sarcina si de alaptare, acest necesar poate creste pana la 350-450 mg.
Stresul este un mare consumator de magneziu, de aceea trebuie sa avem grija sa ne refacem permanent aceasta rezerva.

Unde gasim magneziu ?

Iata cateva alimente si cantitatea aferenta de magneziu pe care o contin la suta de grame.
 ·     nuci                       130 mg
·     alune                     150 mg
·     banana                    35 mg
·     prune                       40 mg
·     patrunjel                  26 mg
·     germeni de grau    400 mg
·     lapte degresat         40 mg
·     migdale                  254 mg
·     paine integrala         80 mg
·     soia                        310 mg
·     spanac                     80 mg
·     cacao                     410 mg
·     ciocolata                140 mg
·     varza                     140 mg
·     mazare                  100 mg


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu