Principii alimentare pentru un organism sanatos

In minunata carte ,, Studiul China” scrisa de dr.T.Colin Campbell

si fiul sau Tomas M.Campbell II descoperim cel mai complet studiu asupra nutritiei realizat vreodata, cu rezultate uimitoare si ingrijoratoare.

Calitatea hranei noastre se regaseste in starea noastra de sanatate. Din ,,Studiul China” aflam ca alimentatia este cea care favorizeaza aparitia unor boli severe precum cancerele, diabetul, obezitatea, bolile de inima si bolile autoimune si aflam cum excesul de alimente de origine animala provoaca tulburari metabolice importante, atat la copii cat si la adulti. Se desprind de aici opt principii alimentare, care va vor ajuta sa schimbati ceva in modul in care considerati alimentatia:

Principiul nr.1 : Nutritia reprezinta actiunea combinata a nenumarate substante din alimente. Nu are sens sa consumati numai proteine sau acizi grasi omega 3 sau mai putine lipide. Fiecare in parte nu influenteaza prea mult starea generala a corpului. Totalitatea alimentelor consumate este importanta.

Principiul nr.2 : Vitaminele nu constituie un remediu universal pentru o sanatate buna. Exista o industrie imensa de suplimente alimentare si mai ales vitamine. Alimentele de buna calitate care sunt preparate asa cum trebuie, au destule vitamine pentru organism. Multe din suplimente pot duce la intoxicatii cu vitamine.

Principiul nr.3 : Nu exista nici un nutrient  in alimentele de origine animala care sa nu fie mai bine furnizat de catre plante. Alimentele de origine animala au prea mult colesterol si grasimi iar nevoia noastra zilnica de proteine este atat de mica incat poate fi furnizata de 3-4 linguri de fasole.

Principiul nr.4 : Numai genele nu determina aparitia bolii. Acestea functioneaza numai daca sunt activate, iar nutritia joaca un rol critic in a determina care gene bune sau rele vor fi exprimate. Daca unele gene raman toata viata inactive, altele se exprima sub forma bolilor, ca urmare a doi factori importanti : alimentatia si mediul.

Principiul nr.5 : Nutritia are un rol important in controlul efectelor adverse ale substantelor chimice vatamatoare pentru sanatate. Alimentatia este cea care determina daca boala isi produce efectele sau nu.

Principiul nr.6: Aceeasi nutritie care previne boala in stadiile timpurii (inainte de diagnosticare) poate sa stopeze sau sa regreseze boala in stadiile ei mai tarzii (dupa diagnosticare). Este in general acceptat faptul ca un cancer de san se poate initia dupa adolescenta, dar nu devine detectabil decat dupa menopauza. Spre norocul tuturor oamenilor, aceeasi alimentatie buna produce efecte maxime asupra sanatatii in orice stadiu al bolii. O dieta complet vegetariana cu alimente integrale face sa regreseze boala de inima avansata, ii ajuta pe obezi sa piarda in greutate si ii ajuta pe diabetici sa scape de medicamente si sa revina la viata dinainte de a avea diabet.

Principiul nr.7: Alimentatia cu adevarat benefica pentru o anumita boala cronica va fi in folosul sanatatii si in ceea ce priveste alte boli, la modul general. Majoritatea bolilor au multe lucruri in comun. Alimentatia benefica intr-o directie va produce sanatate si va preveni boala, aproape indiferent care ar fi ea.

Principiul nr.8: Alimentatia potrivita produce sanatate in toate domeniile existentei noastre. Toate sunt in legatura unele cu altele. Alimentatia si nutritia sunt de importanta principala pentru sanatea noastra. Procesul de a manca reprezinta cel mai intim contact pe care il avem cu lumea noastra, proces in cadrul caruia ceea ce mancam devine parte din trupul nostru. Si alte experiente sunt importante, cum ar fi activitatea fizica, sanatatea emotionala si mentala si sanatatea mediului nostru. Conceptul holistic de sanatate incorporeaza toate aceste aspecte. Asocierea dintre nutritie si activitatea fizica este extrem de importanta si este dovada ca aceste doua aspecte ale vietii nu sunt izolate. Combinarea alimentatiei corespunzatoare cu exercitiul fizic ofera mai multa sanatate persoanei in cauza decat suma fiecarei parti luate individual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu