Ciocolata de casa este un
desert delicios care reprezinta pentru
multi un dulce mult asteptat.
Ingrediente
v 500
g zahar ;
v 150
ml apa ;
v 500
g lapte praf ;
v 100
g cacao ;
v 150-200
g alune sau nuci taiate in felii groase ;
v 100
g unt ;
v 50 g
glucoza sau 15 ml zeama de lamaie ;
v un pachetel
cu zahar vanilat ;
v 20
ml rom ;
Mod
de preparare
1. Laptele si cacaua se cern
neaparat prin sita de sarma inoxidabila, pentru ca sa nu aiba cocoloase. Nucile
sau alunele se pun intr-o tava care se introduce in cuptor, la foc mijlociu,
unde se lasa 10 minute, cu usa cuptorului deschisa, ca sa se prajeasca putin,
fara sa se rumeneasca, amestecandu-le din cand in cand. Apoi, se freaca intre
palme, ca sa se desprinda cojile uscate si se taie in felii mari.
2. Intr-un lighenas de 3-4
l, se pun apa, untul, zaharul si glucoza (o lingurita cu varf) sau zeama de lamaie
(glucoza si zeama de lamaie previn zaharisirea) Lighenasul se asaza pe un vas
cu apa fierbinte si se amesteca in compozitie pana cand se topeste zaharul.
3. Siropul se ia de pe
aburi, se adauga laptele praf, amestecat in prealabil cu cacaua si nucile si se
amesteca pana cand se omogenizeaza bine .
4. Lighenasul se pune din
nou, pe apa fierbinte (nu clocotita) si se amesteca in compozitie 2 minute ca
sa se infierbante putin.
5. Dupa ce s-a luat de pe
aburi, se adauga zaharul vanilat si romul. Compozitia se rastoarna intr-o tava
smaltuita de circa 26/40 cm, unsa putin cu unt, se niveleaza si se lasa la
rece. Dupa 1-2 zile , ciocolata se intareste si se poate taia.
Ciocolata se pastreaza la
rece sau la frigider.
Arata tare bine !
RăspundețiȘtergere