curcan este simpla si usor de preparat.
Ingrediente
v 300-400
g carne ;v 40 g faina ;
v 30-50 g unt ;
v 500-600 ml supa in care a fiert carnea ;
v 100 ml smantana dulce sau lapte ;
v patrunjel ;
Mod
de preparare
1. Carnea se fierbe in circa 1 ¼ l apa clocotita, ca sa
se coaguleze repede la suprafata si sa ramana sucul in ea.
2. Se pune imediat zarzavat de supa: 200 g morcovi, 200 g
telina, 100 g patrunjel, o ceapa alba(80 g), toate cantarite, dupa ce s-au
curatat si se adauga ½ lingurita cu sare.
3. Se fierbe carnea impreuna cu zarzavatul in oala obisnuita sau in oala sub presiune . Cand carnea este fiarta, se strecoara supa necesara.
4. Faina se infierbanta, 1-2 minute cu untul topit, la
foc mic (nu direct pe flacara), fara sa se rumeneasca deloc. Se stinge cu supa
fierbinte adaugata de doua ori, amestecand de fiecare data, pana cand se desfac
toate cocoloasele care se formeaza. Se pot inlocui circa 100 ml supa cu lapte,
pentru ca sosul sa fie mai alb. Pentru a da gust mai bun, se adauga o lingurita cu varf
de ,,Vegeta” care si sareaza. Sosul trebuie sa aiba consistent unei smantani
mai subtiri.
5. Se lasa sa fiarba cateva clocote si daca este prea
gros, se mai dilueaza cu putina supa sau lapte, apoi se ia de pe foc. In caz ca nu s-a pus lapte in sos, se freaca
smantana cu o lingura de apa rece, se amesteca cu sosul fierbinte si se sareaza
dupa gust.
6. Carnea, taiata in bucati sau felii se adauga in sos. Ciulamaua se pastreaza
calda pe un vas cu apa fierbinte, acoperita.
7. Se serveste cu mamaliguta calda, ca fel doi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu