v 250 g fasole boabe ;
v o ceapa mare (100 g)
;v 50-80 ml ulei ;
v ½ lamaie ;
v o lingurita tarhon sau 4-5 catei de usturoi ;
v sare ;
Mod de preparare
1.
Fasolea
curatata si pusa la muiat circa 12 ore se limpezeste cu 2-3 ape reci si se pune
la fiert tot cu apa rece ( sa treaca peste nivelul boabelor cu 5-6 cm). Dupa
primele clocote, se indeparteaza lichidul si se schimba cu alta apa fierbinte. Se
fierbe acoperita, la foc mic, pana se moaie bine bobul si coaja. Cand este
fiarta, apa trebuie sa fie scazuta pana la nivelul boabelor.2. Dupa ce fasolea a fiert, apa se scurge astfel incat sa ramana numai ¼ in raport cu cantitatea de fasole.
3. In timp ce fierbe fasolea, ceapa taiata in felii subtiri se pune intr-un castron, se amesteca cu o lingurita cu varf de sare, 30 ml zeama de lamaie sau 20 ml otet si ulei, tarhon sau usturoi tocat si se lasa la o parte.
4. Fasolea fiarta, impreuna cu apa care a ramas, se rastoarna fierbinte peste ceapa, se amesteca usor ca sa nu se zdrobeasca boabele care vor absorbi sosul si vor capata un gust placut.
5. Salata de fasole se serveste calda sau rece, ca garnitura la fripturi de porc, cu carnati, rulada de carne, cu afumaturi sau ca fel intai simpla.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu