Potasiul este un mineral
important deoarece extrage sodiul din celule, in acest fel reducand volumul de
lichide din organism. Descoperirile de laborator au pus in evidenta faptul ca
in cazul bolilor cronice, sodiul si potasiul, ambele incarcate negativ,
invadeaza organele slab incarcate pozitiv, pierzandu-se astfel potasiul si
deschizandu-se in acest fel usa pentru alte transformari metabolice negative.
In organismul bolnav (in
principal in cancer) potasiul este inactiv, sodiul si mineralele din grupa
sodiului fiind ionizate, cu potential negativ. Pe aceasta baza, se dezvolta
toate celelalte procese anormale care conduc mai devreme sau mai tarziu catre boli. La debutul tuturor afectiunilor cronice se afla pierderea de potasiu din celule si patrunderea sodiului in acestea, care atrag dupa sine apa.
Semnele lipsei de potasiu in organism :
1. Oboseala fizica se instaleaza mai frecvent si mai usor. Rezistenta musculara scade si obosim repede.
2. Se observa o oarecare pierdere a vioiciunii intelectului. Individul ia hotarari mai greu, iar memoria lui nu mai este buna.
3. Suntem mai sensibili la raceala. Preferam hrana calda in locul deserturilor reci. De multe ori simtim mainile si picioarele reci.
4. Apar foarte des calozitati pe talpile picioarelor si se formeaza bataturi .
5. Suntem foarte predispusi la constipatie.
6. Suntem mai sensibili la boala si racim foarte repede.
7. Cateodata nu avem pofta de mancare, iar alteori avem greata si vomismente.
8. Taieturile si zgarieturile se vindeca greu.
9. Avem deseori mancarimi ale pielii.
10. Dintii se strica mai frecvent decat ar trebui.
11. Pe piele pot apare cosuri.
12. Suntem predispusi a avea contractii tetanice ale pleoapei si ale coltului gurii.
13. Pot apare carcei in muschii corpului si mai ales in muschii picioarelor si in special noaptea.
14. Ne odihnim mai greu.
15. Se poate ca noaptea sa nu avem somn bun.
16. Putem avea dureri la una sau mai multe incheieturi, ceea ce ne face sa banuim un inceput de artrita.
Cu cat inaintam in varsta, cu atat cantitatea zilnica de potasiu trebuie sa sporeasca. In general trebuie sa ingeram de doua ori mai mult potasiu decat sodiu .
Datorita functiilor pe care le indeplineste in corp, potasiul este important nu numai pentru pastrarea sanatatii ci si pentru pastrarea echilibrului atat de fin care trebuie mentinut intre el si sodiul din corp.
Cantitatea de potasiu poate fi sporita prin mai multe cai destul de usoare:
1. Ardeiul iute este bogat in potasiu si poate fi servit la o masa o data sau de doua ori pe zi.
2. Amestecul de otet de mere si miere intr-un pahar cu apa este o alta sursa de potasiu.
3. Un pahar de suc din mere sau afine de doua ori pe zi ne ofera intr-o forma placuta potasiul necesar.
4. Surse de potasiu pentru noi sunt zarzavaturile, legumele proaspete si fructele.
Principala noastra sursa de sodiu sunt alimentele sarate si sarea de bucatarie.
De remarcat este faptul ca prin analiza dupa fierbere intr-o cantitate mare de apa , continutul de potasiu se reduce in medie cu 70% in cazul morcovilor, cepei, guliei, pastarnacului, cartofului, dovleceilor si spanacului, cu 60% in cazul conopidei, verzei, mazarii, sparanghelului, fasolei verzi si al verzei de Bruxelles. La porumb, sfecla si rosii, potasiul se reduce cu 50%.
Pe masura ce experimentam diferitele surse de potasiu, ne putem da seama care anume ni se potrivesc mai bine si le vom prefera celorlalte.
Orice om care doreste sa profite cat mai mult de viata trebuie sa invete a-si controla echilibrul intre cantitatile de sodiu si potasiu din corp. La urma urmelor, deoarece corpul este compus in parte din substante minerale, individul trebuie sa dea atentie mineralelor. Din felul cum se simte de-a lungul zilei, el poate spune care sunt mineralele de care organismul sau are nevoie pentru mentinerea echilibrului, iar daca l-a pierdut el trebuie restabilit cat se poate de repede.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu