v 2 cutii cu ciuperci sau 500 g ciuperci proaspete ;
v 2 verze murate ;
v 3 cepe ;
v 250 g orez ;
v 1 cutie cu rosii decojite ;
v 1 morcov ;
v 4 foi de dafin ;
v cimbru ;
v ulei ;
v piper boabe ;
v sare ;
Mod de preparare
Ø Ceapa tocata marunt se caleste in ulei impreuna cu morcovul ras, orezul si ciupercile taiate marunt (ciupercile proaspete se toaca dupa ce au fost oparite).
Ø Se adauga 2-3 linguri cu suc de rosii, putina apa, sare si cimbru. Se fierbe pana se umfla putin orezul apoi se lasa compozitia la racit.
Ø Se aseaza o foaie de varza pe palma intinsa sau pe masa, se pune o lingurita din compozitie, asezata ca un rulou pe latimea frunzei, astfel ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramana 2 cm de frunza libera. Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste compozitie rulandu-se impreuna pana la celalalt capat al frunzei, apoi, cu mana, se introduce si capatul care a ramas liber. Impachetate in acest fel, sarmalele nu se desfac la fiert. Cand sunt gata toate sarmalele, frunzele ramase se taie pe langa nervura din mijloc, se suprapun mai multe si se ruleaza, apoi se taie subtiri, ca fideaua.
Ø Pentru fiertul sarmalelor, se pregateste o oala de 4-5 l, ca acestea sa nu dea in foc cand fierb. Jumatate din cantitatea de varza tocata se aseaza in oala si peste ea sarmalele, in randuri suprapuse. Deasupra se pune restul de varza tocata. Pentru aroma si gust se pun foi de dafin si circa 20 boabe de piper si o ramura de cimbru. Se toarna apa clocotita cat sa le cuprinda, se acopera si se lasa sa fiarba la foc mijlociu pana cand dau in clocot, apoi focul se reduce (abia sa se observe clocotele foarte mici). Se fierb aproximativ 60 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu