v ½ kg spanac ;
v 150 ml lapte ;
v 100 g franzela ;
v 200 ml smantana groasa ;
v 150 g branza telemea ;
v 4 oua mari sau 5 oua mijlocii ;
Pentru sos alb :
v 50 g faina ;
v 50 g unt ;
v 250 ml lapte ;
v marar ;
Mod de preparare
Ø Spanacul se spala intr-un vas cu multa apa, agitandu-se cu mana ca sa se curate de nisip. Frunzele se scot intotdeauna din apa, nu se scurge apa de pe ele, pentru a nu ramane impuritatile sub frunze. Spanacul se considera bine spalat cand in ultima apa nu mai ramane nisip pe fundul vasului. Se rup apoi frunzele (fara codite) care se mai pot spala intr-o apa, pentru verificare. Spanacul se opareste 5 minute in apa clocotita, se strecoara si se lasa in strecuratoare pana cand se raceste, apoi se trece prin masina de tocat sau se toaca cu cutitul.
Ø Se inmoaie franzela in lapte rece, pana cand il absoarbe.
Ø Pentru sosul alb din lapte (Bechamel), untul se topeste intr-o cratita si se adauga faina dizolvata in lapte rece. Se amesteca continuu, adaugandu-se treptat restul de lapte si sare. Se fierbe 20 minute la foc moderat. Daca sosul prezinta aglomerari, se trece prin sita .
Ø Dupa ce sosul s-a racit, se amesteca cu spanacul, franzela nestoarsa si bine faramitata cu furculita sau data prin masina odata cu spanacul, smantana, branza rasa, galbenusurile si mararul tocat si se amesteca bine. In aceasta compozitie se pot adauga 100-150 g sunca taiata in patratele.
Ø Albusurile batute spuma tare se amesteca usor cu compozitia, prin rasturnare, de jos in sus, se rastoarna intr-o cratita de 2 l, unsa bine cu margarina solida si tapetata cu pesmet si se niveleaza.
Ø Se coace 50 minute in cuptorul bine incins, in tava cu apa fierbinte, introdusa din timp la cuptor. Nu se deschide cuptorul 20 minute.
Ø Cand este coapta, se rastoarna pe platou si se serveste fierbinte, simpla, presarata cu branza rasa, sau cu sosuri de rosii, marar sau ceapa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu