magneziul previne infarctul cerebral.
De ce este necesar organismului ?
Studiile efectuate de specialisti scot in evidenta efectele benefice ale magneziului, o masa zilnica bogata in magneziu protejandu-ne impotriva bolilor cardiace. Conform specialistilor americani, tulburarile cardiovasculare, mai ales hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si cardiace sunt mai frecvente la nivelul populatiilor care consuma putin magneziu.
Identificat ca element in anul 1755 de englezul Joseph Black, magneziul este un mineral ce actioneaza ca factor de crestere. Cu un aport vital in numeroase functii metabolice, este prezent cu preponderenta in tesutul osos, dar se gaseste si in muschi, inima, ficat si rinichi. Regleaza echilibrul calcic, ajuta la buna functionare a muschilor cardiaci, este un bun tonic general, regenerator, antidepresiv si tranchilizant, drenor hepatic, antiseptic intern si extern. Este indispensabil functionarii eficiente a sistemului nervos, asupra caruia are un efect calmant. Verdeturile (spanac, broccoli, patrunjel) reprezinta, in general, cele mai bune furnizoare de magneziu. Desi este prezent in multe alimente, la prelucrare se distruge foarte usor. Nutritionistii spun ca necesarul zilnic de magneziu nu poate fi asimilat dintr-un singur fel de mancare, fiind nevoie de o dieta variata, incluzand cinci feluri de fructe si legume si multe cereale.
Carenta se manifesta prin dureri de cap, tremuraturi, ameteli, insomnie, crampe musculare, furnicaturi si amorteli ale extremitatilor, oboseala a ochilor, palpitatii sau diminuarea capacitatii de aparare antiinfectioasa a organismului. Corpul uman contine in medie 25 grame de magneziu, iar nevoile zilnice ale acestui mineral sunt apreciate la 300 mg. In perioadele de sarcina si de alaptare, acest necesar poate creste pana la 350-450 mg.
Stresul este un mare consumator de magneziu, de aceea trebuie sa avem grija sa ne refacem permanent aceasta rezerva.
Unde gasim magneziu ?
Iata cateva alimente si cantitatea aferenta de magneziu pe care o contin la suta de grame.
· alune 150 mg
· banana 35 mg
· prune 40 mg
· patrunjel 26 mg
· germeni de grau 400 mg
· lapte degresat 40 mg
· migdale 254 mg
· paine integrala 80 mg
· soia 310 mg
· spanac 80 mg
· cacao 410 mg
· ciocolata 140 mg
· varza 140 mg
· mazare 100 mg
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu