v 6 oua mari ;
v 150 g faina ;v 150 g zahar ;
v 150 g unt ;
v ½ kg mere ;
v 20 ml rom ;
v 30 g gris sau pesmet ;
v vanilie ;
Mod de
preparare
1. Merele, curatate de
coaja, se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se presara cu gris sau pesmet si
se amesteca bine imediat ce au fost pregatite, ca acesta sa le absoarba
lichidul. Zahar nu se pune peste ele (caci prin topirea lui, scoate zeama din
fructe).2. O forma cu baza mai mare (cratita de 2 ½ l), se unge cu margarina solida si se tapeteaza bine cu faina.
3. Albusurile se bat spuma tare si se adauga, apoi, zaharul tos impreuna cu romul. Se bat in continuare, pana se intareste din nou spuma.
4. Se adauga, toate galbenusurile si untul topit, dar rece. Se amesteca de 4-5 ori, prin rasturnare (cu telul), se pune toata faina si zaharul vanilat, se amesteca usor, tot prin rasturnare (cu telul), numai de 9-10 ori, ca sa se incorporeze faina.
5. Se rastoarna jumatate din compozitie in forma tapetata, se presara repede merele (zahar nu se pune, nici acum, peste fructe) si peste ele restul compozitiei si se niveleaza.
6. Cratita se introduce in cuptorul incalzit cu 30 minute inainte la foc mijlociu, unde se lasa 40-50 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute, dupa care se mai poate reduce focul, daca cuptorul rumeneste prea tare.
7. Cand budinca este gata, se trece cu cutitul peste marginea ei, se pune platoul deasupra si se rastoarna.
8. Se pudreaza cu zahar si se serveste calda sau rece.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu