Pentru clatite :
v 100 g faina ;v 300 ml lapte ;
v 1-2 oua ;
v 15 ml rom ;
v 15 ml ulei ;
v ½ lingurita sare ;
v coaja de lamaie ;
Umplutura cu branza de vaci :
v ¼ kg branza de vaci ;
v un ou ;
v o lingura cu varf zahar ;
v coaja de lamaie ;
Mod de
preparare
1. Intr-un vas de un
litru se pun galbenusul, uleiul, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lamaie (facultativ)
si se bat bine cu lingura ca sa se amestece,2. Se adauga faina, se amesteca bine si se freaca cu dosul lingurii pe marginea vasului, pana cand compozitia nu mai are cocoloase.
3. Se subtiaza cu restul de lapte, turnat cate putin la inceput, amestecand bine de fiecare data, pana cand se omogenizeaza compozitia. Dupa aceea, se poate pune mai mult lapte odata. Laptele se poate inlocui in total sau pe jumatate cu sifon.
4. Albusul se bate spuma tare si apoi se amesteca putin cu compozitia (cu polonocul) care va deveni spumoasa si deci mai groasa. Romul o va mentine spumoasa pana la sfarsit si clatitele vor fi foarte fragede. In cazul cand nu se pune albusul spuma, ci numai galbenusul sau ouale intregi, compozitia se va dilua numai cu 250 ml lapte sau sifon. Daca pe parcurs se ingroasa, se mai dilueaza putin. Zahar nu se pune in compozitie, deoarece se caramelizeaza repede si clatitele se vor lipi.
5. Branza se marunteste bine cu dosul furculitei si se amesteca bine cu oul intreg, zaharul si coaja de lamaie sau vanilie.
6. Clatitele se coc in tigaie obisnuita sau in tigaie de teflon la fel ca si la reteta de clatite americane cu crema de ciocolata .. Pentru prima clatita care se coace, tigaia trebuie sa se unga bine pe toata suprafata, ca sa se acopere toate asperitatile, altfel clatita se va lipi. Este bine ca tigaia pentru clatite sa nu fie folosita si pentru alte preparate (cartofi prajiti, snitele), altfel clatitele se vor lipi de ea.
7. Dupa ce s-au copt, clatitele se umplu cu branza de vaci. Vezi si reteta de clatite americane
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu