aceasta reteta de perisoare cu smantana
indragita si de copii mai ales cand se foloseste
carne de pasare.
Ingrediente
Pentru perisoare:v 250 g carne ;
v 50 g franzela;
v un ou sau 1-2 albusuri ;
v 50 g ceapa ;
v 25 g faina ;
v ulei ;
v sare ;
Sosul:
v 30-50
g ulei ;
v o lingurita
ceapa rasa ;v 25 g faina ;
v 15-20 ml zeama de lamaie ;
v 100 ml smantana ;
v marar ;
v sare ;
Mod
de preparare
1. Carnea slaba de porc sau daca este mai grasa amestecata
cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata
o secunda in apa rece si bine stoarsa, ceapa tocata si calita, un minut, cu 2 linguri
de ulei. Franzela care se adauga in tocatura, daca este proaspata, se introduce
numai o clipa in apa rece si se stoarce imediat. Daca se tine mai mult in apa, se
inmoaie ca o pasta si nu se mai poate stoarce. Numai franzela veche si uscata se
tine 3-5 minute in apa rece, ca sa se moaie si apoi se stoarce.
2. La tocatura se adauga oul intreg sau albusurile, faina, ½
lingurita cu sare fina, un varf de cutit cu piper (facultativ), o lingurita cu
varf de marar sau patrunjel tocat si se amesteca bine.
3. Intr-o cratita de 2l, se caleste ceapa cu 3 linguri de
ulei sau alta grasime, la foc mic, numai un minut si se stinge imediat cu ½ l apa. Cand clocoteste apa, se ia cu
lingurita din compozitie o cantitate cam cat o nuca. In palma udata cu apa rece i se
da forma rotunda si se pune direct in apa.
Daca este moale compozitia, i se da forma rotunda direct in lingurita si apoi se pune
in apa. Se fierb acoperite, la foc mic circa 30 minute. Dupa 15 minute, se intorc pe
partea cealalta.
4. Cand sunt fierte perisoarele, se adauga smantana,frecata bine cu faina si diluata cu
2 linguri de apa rece. Se amesteca cu sosul si se lasa sa fiarba cateva clocote ca sa
se lege. Sosul trebuie sa cuprinda bine perisoarele si sa aiba consistenta unei
smantani subtiri. Daca este nevoie, sosul se mai dilueaza cu putina apa. In loc de
sare se poate pune o lingurita cu varf de ,,Vegeta”. Pentru aroma, se adauga marar
verde sau uscat.
5. Se ia de pe foc, se potriveste gustul cu sare, daca nu s-a pus ,,Vegeta” si se acreste
dupa gust.
Perisoarele se servesc cu piure de cartofi sau cu garnitura
de orez.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu