mancare de vinete cu carne

mancare-de-vinete-cu-carneIngrediente

v 300-400 g carne ;
v 3 vinete (700-800 g) ;
v 100 g ceapa ;
v 1-2 ardei grasi ;

v ½ kg rosii ;
v 3-4 catei de usturoi ;
v o frunza mica de telina ;
v o foaie de dafin ;
v patrunjel ;
v ulei ;
v sare ;


Mod de preparare
Ø Ceapa, rasa sau taiata marunt se infierbanta in 4-5 linguri ulei si imediat se adauga carnea taiata bucati. Se amesteca sa se coaguleze la suprafata, adaugand ½ lingurita sare sau o lingura cu ,,Vegeta” si 2-3 linguri de apa. Se fierbe acoperita, la foc mic, sau se da la cuptor tot acoperita, adaugand cate putina apa, pana cand se moaie bine. Daca se pune apa multa, cat sa o cuprinda, carnea capata gust de fiert (rasol).

Ø Vinetele se taie in jumatati (necuratate de coaja ) si fiecare jumatate in 4 fasii, pe lungime si apoi in jumatate, pe grosime. Se pun bucatile intr-un castron, se presara cu o lingurita de sare, se amesteca si se lasa circa 30 minute, ca sa se scurga zeama amara. Nu se sareaza mai mult si nici nu se lasa mai mult timp cu sarea pentru ca se vor intari si vor fierbe foarte greu. Dupa 30 minute, se spala in multa apa si se storc in pumni, fara sa se striveasca.

Ø Cand carnea este aproape fiarta, se pun vinetele intr-o cratita, cu 3-4 linguri de ulei si se prajesc la foc mic, acoperite, aproximativ 15 minute, pana se moaie putin, amestecand din cand in cand.

Ø Cand carnea este fiarta, se adauga vinetele, ardeii taiati in felii subtiri, rosiile taiate in felii de 2 cm grosime, frunzele de patrunjel si telina tocate, o foaie de dafin si usturoiul tocat (facultativ). Se presara ½ lingurita cu sare, se amesteca usor si se dau la cuptor, circa 30 minute, sa fiarba bine toate si sa se ridice uleiul. Daca se doreste sos mai mult, se poate adauga cand toate sunt fierte, o lingurita cu varf de faina (20 g) care se amesteca cu 200 ml apa, adaugata cate putin la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase. Se rastoarna apoi peste mancare, se amesteca usor si se lasa sa fiarba inca 3-4 clocote, potrivindu-se si gustul de sare.

Se serveste cu patrunjel tocat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu