mancare de conopida

Ingrediente

v 500-700 g conopida ;
v ½ kg rosii sau ¼ l suc de rosii ;
v 100 ml smantana ;
v 25-30 g faina ;
v 50 g unt sau ulei ;
v o ceapa mica (50 g) ;
v sare ;
v patrunjel ;
v telina ;

Mod de preparare

Ø Se curata conopida, se taie in buchetele apoi se curata codita fiecarui buchetel de coaja fibroasa, tragand coaja de la taietura spre floare. Se va elimina numai partea fibroasa, nu si coaja frageda apoi se spala. 

Ø Ceapa tocata marunt se caleste, un minut, in unt sau ulei, apoi se stinge cu sucul de rosii, completat cu circa ¼ l apa. Se adauga conopida si o lingurita cu varf de ,,Vegeta” sau , in absenta acesteia, o lingurita rasa de sare si se lasa sa fiarba circa 20 minute acoperita la foc mic, pana se moaie fara sa se terciuiasca, intorcandu-se in acest timp in apa, ca toata sa fiarba uniform. Daca se fierbe prea mult, isi pierde forma.

ØDupa ce a fiert conopida, se freaca faina cu 1-2 linguri de apa rece care se va amesteca cu sosul si se va lasa sa fiarba cateva clocote ca sa se lege. Sosul nu trebuie sa treaca peste nivelul conopidei nici sa fie prea gros.

Ø Se ia de pe foc si se drege imediat cu smantana batuta bine cu o lingura cu apa rece , sau se lasa nedreasa, potrivindu-se si gustul cu sare. Pentru aroma se pun frunze de patrunjel si telina tocate.

Se serveste simpla ca fel doi sau ca garnitura, la fripturi din orice fel de carne, la carne fiarta (rasol), ochiuri, friganele etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu