v 1 kg varza alba ;
v ½ kg rosii ;
v 60-80 ml ulei ;
v o ceapa (80 g) ;
v marar ;
v cimbru ;
v piper ;
v sare ;
Mod de preparare
Ø Varza se curata, se
spala, se taie in jumatati si apoi in felii subtiri, ca fideaua. Se presara cu
o lingurita rasa de sare fina si se freaca putin cu mana, ca sa-si reduca
volumul.Ø Ceapa tocata marunt se caleste un minut la foc mic dupa care se adauga varza cu toata zeama pe care a lasat-o, rosiile taiate in felii de 2 cm grosime, o crenguta cu cimbru, marar tocat, piper si se amesteca bine.
Ø Cratita se pune pe foc acoperita (nu direct pe flacara, pentru ca se arde repede), sau se da la cuptor, la foc mijlociu, pana fierb toate (circa 30-40 minute). Daca s-a format prea multa zeama, se descopera ca sa scada sosul. Nu se amesteca prea mult, ca rosiile sa ramana intregi. Daca varza are prea multa zeama, se freaca o lingurita rasa de faina cu o lingura de apa rece care se va amesteca cu sosul, lasand sa fiarba 2-3 clocote ca sa se lege. Apoi se ia de pe foc, potrivindu-se gustul cu sare si se mai acreste, daca este nevoie, cu putina zeama sau sare de lamaie, sau cu cateva picaturi de otet.
Ø Mancarea se serveste simpla, cu smantana adaugata la masa, ca fel doi sau ca garnitura la friptura de porc, rata sau gasca grasa, sau la carnati prajiti, chiftele sau ochiuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu