Castraveti murati in otet cu apa rece – rapid si usor de preparat – se prepara incepand cu luna
iulie, deoarece in aceasta luna de vara se gasesc castraveti din abundenta.
Castraveti murati in otet cu apa rece este varianta de pastrare
pentru obtinerea de castraveti gustosi si crocanti. Se aleg castravetii
mai mici, atat la retete de castraveti murati de
vara cu apa rece cat si la retete castraveti murati bulgaresti.
Se pun castraveti in apa rece putin sarata (10g sare la 1 l
lichid), cat sa-i cuprinda bine si se tin 3-4 ore, ca sa piarda din rigiditate si
sa se extraga apa si amareala din ei. Dupa ce se spala in doua ape, castravetii
se aseaza in borcane potrivite.
Pentru castraveti murati in otet cu apa rece,
care sa nu fermenteze, trebuie pusi castraveti in otet de 3 grade, adica la 1
litru de otet de 9 grade se adauga 2 litri de apa. La un litru de lichid,
pentru castraveti murati de vara in otet se pun 25 g sare si 10 g zahar care
vor reduce putin din aciditatea otetului, fara sa-l indulceasca. Lichidul care
se pune peste castraveti trebuie sa fie cca 1/2 din capacitatea borcanelor in
care se pun castraveti murati de vara in otet. Lichidul se fierbe numai 5
minute, cu 1-2 foi de dafin, putin cimbru, marar si frunza de telina, apoi se
lasa sa mai stea 10 minute (luat de pe foc), ca sa se aromeze mai bine.
Lichidul se toarna peste castraveti, dupa ce s-au pus in fiecare borcan putin
piper si 2-3- felii de hrean peste castraveti.
Reteta de castraveti murati in otet cu apa rece foloseste urmatorul procedeu:
La 1 l lichid se adauga 100 ml otet de 9 grade. Otetul
diluat cu apa care se toarna peste castraveti trebuie sa echivaleze cu 1/2 din
volumul borcanului. Pt.fiecare litru de lichid se pun 6 parti apa si o parte
otet de 9 grade, 10-20 g sare, 5-10 g zahar, 1 foaie de dafin , 1 frunza de
telina, putin cimbru si marar.
Borcanele cu castraveti se leaga cu celofan si se fierb in
bain-Marie, pana cand se infierbanta bine si partea de sus a borcanelor . Vasul
in care s-au pus borcanele cu castraveti in otet diluat se ia imediat de pe foc
si se acopera bine cu paturi groase, sterilizandu-se in continuare pana a doua
zi, cand se scot din apa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu