ciorbelor cu multa smantana fiind negata
de unii dar adorata de altii. O ciorba de
burta buna face deliciul unui pranz.
Ingrediente
v ½ kg burta de vita ;
v ½ kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, ceapa ;
v 6-7 catei de usturoi ;
v o lamaie ;
v 1 ou ;
v 100 ml smantana sau iaurt ;
v leustean,
v sare ;
v piper ;
Mod
de preparare
1. Pentru ciorba se intrebuinteaza stomacul de vaca sau de vitel
mai mare. Securata bine toata grasimea de pe partea exterioara si se freaca cu sare si
ceapa taiata in felii, pentru ca sa-i dispara mirosul specific. Stomacul se spala
in mai multe ape caldute, apoi se pune in apa rece impreuna cu o lingurita cu
varf de bicarbonat care va neutraliza acidul clorhidric ce se gaseste din
abundenta in musculatura lui. Apoi se lasa pana a doua zi, cand se va limpezi
din nou.
2. Stomacul (denumit impropriu ,, burta” ), astfel curatat, se pune la fiert
cu 3 l de apa rece si o lingurita de sare. Fierbe in aproximativ 3-4 ore, fiind
format din musculatura tare.
3. Dupa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiate in sferturi, fierbandu-se
in continuare acoperite, pana cand se moaie bine ,,burta”.
In oala sub presiune, fierbe in aproape 2 ore. Burta se pune in oala, impreuna
cu zarzavatul in 2 l de apa, cu o lingurita rasa de sare. Se fierbe la foc mic, ca
si supa de carne, calculand timpul de fierbere numai de cand au inceput sa iasa
primii vapori prin ventil. Cand burta este fiarta se pune oala intr-un vas cu apa
rece (sa se condenseze vaporii), ca sa se poata scoate capacul, dupa care
continutul se varsa in alta oala.
4. Burta, fiarta in oricare varianta,
se scoate din supa, se taie in fasii de ½ cm, iar acestea in bucati de 3-4 cm
lungime. Bucatile se pun in supa strecurata, completand daca este nevoie cu apa
(cat dorim sa fie de deasa). Se lasa sa mai fiarba cateva clocote.
5. Dupa ce a fiert cateva clocote se ia
de pe foc, se sareaza, se acreste cu zeama de lamaie (care este acreala
specifica a acestei ciorbe), sau cu suc de lamaie din comert, otet sau facultativ
cu bors, cu care se fierbe neaparat 3 min. ca sa se distruga fermentii pe care-i
contine acesta (altfel, poate sa fermenteze in continuare).
6. Se amesteca oul cu smantana si
se adauga un polonic de zeama. Dupa ce seamesteca bine pentru ca zeama sa se incorporeze, se rastoarna peste ciorba de burta.
7. Usturoiul zdrobit, frecat cu
sare si putin ulei se amesteca cu 150 ml apa incalzita si putin otel si se
adauga peste ciorba de burta.
8. Se aromeaza cu leustean si
se pun cateva bucatele de unt sau 2 linguri de ulei pentru aspect.
9. Ciorba de burta se poate pregati
si cu zarzavatul lasat in ea. In acest caz, burta bine spalata se pune la fiert
in 2 l apa rece, impreuna cu ½ limgurita de sare. Zarzavatul si ceapa (cca 250
g) , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc cu 2-3 linguri de ulei, 2
min. Dupa ce a fiert burta, aproape 2 ore, se pune si zarzavatul, ca sa fiarba
impreuna cu ea, pana cand se moaie bine toate.
10. Se scoate burta, se taie cum s-a aratat anterior apoi
ciorba se finiseaza la feldupa gust.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu