v 2-2,5 kg somon,
curatat de maruntaie si spalat ;
v 50 g unt ;v lamaie ;
v 50 ml (un sfert de cana) de vin alb sec ;
v patrunjel verde ;
v felii de lamaie pentru ornat ;
Pentru maioneza :
v 4 galbenusuri ;
v 4 linguri de otet de vin alb ;
v 2 linguri de mustar ;
v 600 ml ulei de masline sau de floarea soarelui ;
v 4 catei de usturoi ;
v 4 linguri de marar verde tocat marunt ;
Mod de
preparare
1.
Se
spala somonul si se goleste de intestine. Se taie capul de la opercula,
inclinand usor cutitul si coada, in punctul cel mai ingust.2. Se pune pestele intr-o tava captusita cu folie de aluminiu. Se pun bucatele de unt deasupra si inauntrul pestelui. Se taie o jumatate de lamaie in felii si se pune in interior. Zeama celeilalte jumatati, impreuna cu vinul, se toarna deasupra pestelui. Se strange folia bine la margini, lasand un gol suficient in jurul pestelui. Se coace la temperatura mica (180 grade), timp de 1 ¼ ore, in cuptorul incins in prealabil.
3. Se desface folia. La pipait, in partea mai groasa, carnea trebuie sa se simta tare, iar sub pielita trebuie sa fie deschisa la culoare si opaca. Se lasa sa se raceasca bine. Se scoate cu atentie pestele din tava. Se curata de piele, incepand de la cap, ajutandu-va de un cutit, pe care-l introduceti intre piele si carne.
4. Se intoarce pestele pe partea cealalta, cu ajutorul unei lopatele, si se curata cu lama cutitului stratul de carne inchisa la culoare, de la capat spre coada, precum si grasimea de pe spinare si din interior.
5. Se taie in lung, pe mijloc. Se cresteaza pe mijlocul spatelui, chiar deasupra sirei , desprinzand carnea cu grija de pe oase, cu un cutit cu lama lata. Se pune fileul deoparte.
6. Se desprinde si cealalta jumatate a fileului de pe aceeasi parte.
7. Se desprinde sira, incepand de la coada, de pe fileul celalalt. Se aseaza pe platou, potrivind celelalte sferturi deasupra. Se garniseste cu patrunjel verde si cu felii de lamaie .
8. Maioneza se face din galbenusuri, vin alb, otet, mustar, sare, toate amestecate pana la omogenizare in mixer.
9. In timp ce mixerul merge, turnati ulei putin, dar continuu, primele doua linguri turnandu-le aproape cu picatura. Daca se taie, se ia de la capat cu galbenusuri crude, in care se adauga treptat, maioneza taiata. Adaugati usturoiul, mararul verde taiat marunt. Se acopera si se tine la rece 1 zi. Se serveste separat .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu