Aluatul :
v 2 oua mari (60 g
bucata) ;v 150 g faina ;
v 50 g gris ;
v 30 ml ulei ;
Tocatura :
v 200 g carne de vitel,
porc (slaba), sau piept de pui ;v 50 g ceapa ;
v 2 linguri ulei ;
v un ou ;
v piper ;
v 20 g faina ;
v sare ;
Sosul :
v 3 linguri ulei ;v 25 g faina ;
v 300 l suc de rosii ;
v ceapa ;
v marar sau frunze de patrunjel si telina ;
Mod de preparare
1.
Carnea
si ceapa tocata se trec prin masina de tocat, apoi se calesc in ulei cu ½ lingurita
de sare si piper, acoperite aproximativ 30 minute, pana scade complet apa pe
care o lasa. Se mai amesteca de cateva ori numai in grasimea ramasa, apoi se ia
de pe foc. Cand carnea este rece, se amesteca cu oul, faina si o lingurita cu
marar sau patrunjel tocat.2. Intr-un castron se amesteca ouale cu uleiul, apoi se pun faina si grisul cu care se amesteca si se framanta cu mana, indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute (pana nu mai necesita faina). Aluatul trebuie sa fie putin mai moale decat aluatul de taitei. Daca ouale au fost mai mari, s-ar putea sa necesite inca putina faina, iar daca au fost mici, inca putina apa, ca sa se obtina un aluat care se intinde usor cu sucitorul.
3. Aluatul se asaza pe masa sau pe o foaie de nailon, presarata cu putina faina. Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se intinda usor. I se da apoi forma de dreptunghi, apasand cu palma ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si laturile drepte. Se intinde cu sucitorul in foaie dreptunghiulara de circa 2 mm grosime care, apoi, se taie cu cutitul sau cu ruleta in patrate cu latura de circa 5 cm.
4. Se umezesc marginile cu apa cu ajutorul unei pensule, se imparte umplutura pe toate patratele si apoi se indoaie fiecare patrat in forma de triunghi. Se preseaza pe margini cu o furculita sau cu degetele, ca sa se lipeasca si sa nu iasa umplutura la fiert.
5. O cratita de 3-4 l se umple cu apa mai mult de jumatate si se pune o lingurita cu varf de sare. Cand clocoteste apa, se pun coltunasii, se amesteca imediat cu lingura, ca acestia sa nu se lipeasca de fundul cratitei sau unul de altul. Se fierb 20 minute, la foc mijlociu, cu capacul tras putin la o parte (sa nu clocoteasca prea tare). Apoi se ia cratita de pe foc si se lasa coltunasii sa stea 30 minute in apa in care au fiert ca sa se umfle aluatul si sa devina mai pufosi.
6. Pentru prepararea sosului, ceapa (o lingurita cu varf) rasa fin se caleste, un minut, in ulei si imediat se stinge cu sucul de rosii diluat cu apa (circa 200 ml). Faina se amesteca cu 2 linguri cu apa rece, se adauga peste sos si se lasa sa fiarba cateva clocote. Apoi se ia de pe foc, se sareaza dupa gust si se adauga, facultativ, o lingurita cu zahar si pentru aroma, marar sau patrunjel si o frunza mica de telina, tocate. Sosul trebuie sa fie ca o smantana subtire si se serveste din sosiera.
7. Coltunasii se scot din apa cu spumiera, sau se rastoarna usor in strecuratoare. Dupa ce au fost bine scursi de apa (nu trebuie limpeziti), se pun intr-un vas termorezistent, uns cu o lingura de ulei, se adauga cateva bucatele de unt peste ei si se infierbanta in cuptor, cu 10 minute inainte de servire.
Se servesc cu sosul fierbinte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu