Musaca de varza

Ingrediente

v ½ kg carne de porc ;
v 150 g ceapa ;
v 1 ½ kg varza acra ;
v 100 g orez ;
v ulei ;
v sare ;
v piper ;

v 200 ml smantana ;
v o foaie de dafin ;
v ienibahar ;
Mod de preparare
1.   Varza, daca este prea acra sau prea sarata, se spala in apa calduta, schimband apa de 2-3 ori si se stoarce in pumni. Frunzele se taie pe langa nervura groasa, de o parte si de alta a acesteia, se suprapun mai multe, se ruleaza si se taie ca fideaua, cat mai subtire.

2.   O ceapa de marime mijlocie se taie marunt, se caleste cu 4-5 linguri de ulei, numai un minut si apoi se adauga varza bine stoarsa, o foaie de dafin, piper, o ramura de cimbru si se amesteca .

3.   Se pune peste varza  ½ l apa si se fierbe circa o ora, la foc mic, acoperita, sau la cuptor, tot acoperita, pana se moaie si scade apa. Daca nu este fiarta, se mai pune putina apa pana cand se moaie bine.Cand este gata, apa trebuie sa fie bine scazuta. Dupa aceea, se lasa sa se caleasca putin numai cu grasimea, amestecand mereu, ca sa nu se arda.. Daca pe parcurs se arde, nu se pune apa, ci se schimba repede in alta cratita, altfel se va inchide la culoare si va capata gust neplacut.

4.   Ceapa tocata marunt se caleste, 2 minute, cu 4-5 linguri de ulei si apoi se adauga carnea, trecuta de doua ori prin masina de tocat,  piper si ienibahar. Sare nu se pune.

5.   Se amesteca carnea cu orezul curatat de impuritati si spalat .

6.   Intr-un vas termorezistent se asaza 1/3 din varza, presarata cu jumatate din cantitatea de carne, iarasi 1/3 varza si restul de carne, terminand cu varza.

7.   Se da la cuptor cu 15 minute inainte de servire, ca sa se infierbante fara a mai adauga apa.

8.   Cand se scoate din cuptor, se pune smantana deasupra.
Se serveste din vasul in care a fost aranjata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu